tisdag, oktober 07, 2008

Frostig morgon

Det var inte mer än två grader ute när jag vaknade i morse. Jag såg dimman ligga inne mot stan och frost på gräsmattan utanför fönstret.
Egentligen är det ganska imponerad att jag är uppe nu, jag klev egentligen upp för en timme sen om man ska vara exakt.. Jag tyckte det kändes schyst mot Gustav att jag också klev upp tidigt. Jag förstörde ju trots allt några timmars sömn för honom.
Det har verkligen inte blivit många timmars sömn, efter att jag lagt mig i sängen igen kom tårarna. Det blev inte bättre än att Gustav vaknade och höll om mig. Han har verkligen förmågan att få mig att känna mig åtminstone lite bättre. Han sa något som jag verkligen kunde hålla med om. "I fall du mår så här dåligt av det där jobbet så är det inte värt det. Att du mår bra är så mycket viktigare." Han kanske inte sa så ordagrant, men betydelsen var densamma.
Efter att ha pratat en stund hjälpte han mig att fatta ett beslut som tog bort stora delar av den klump som funnits i min mage några dagar nu.
Jag ska fara dit idag, vid tolv ungefär, och prata med dem. Jag ska säga som det är. Att det här inte är ett jobb som passar mig, att jag inte tror att jag kommer att klara introduktionsperioden.

Jag förklara lite från början vad som har hänt och lett fram till det här. Jag sökte jobbet via arbetsförmedlingen i början på sommaren. Sen har de ringt minst tre gånger under sommaren och jag har varje gång förklarat att jag inte bodde i Trollhättan än.
Hur som så blev det lugnt ett tag, så jag skickade in en ny ansökan. Sen blev jag kallad på intervju, en gruppintervju tillsammans med fem andra. Intervjun gick bra för alla och vi blev kallad på utbildning en kväll senare. Även utbildningen gick bra, fast vi var bara fyra personer, en hade hoppat av då hon redan hade ett bättre jobb. Vi fick massa papper dels om jobbet och även om Energibolaget i Sverige Ab som vi då skulle sälja. Energibolaget lät rätt vettigt med deras prisgaranti och allt det där. Men samtidigt känns det lite svartmålat att man inte ge kunden några som helst siffror. Men kunde inte ens ge några exempel vad tidigare kunder har tjänat på bytet. Det borde väl inte vara allt för svårt att ta fram en sökmotor som söker på elbörsen. Där man lite snabbt och enkelt kan söka på den man pratar med nuvarande elleverantör och på energibolaget och ge en siffra på vad de hade tjänat om de varit oss energibolaget förra månaden.
Nej, det är en hel del som ska ändras om jag ska klara av att sälja någonting. Dessutom borde de som sagt ha ett mailutskick som man kan klicka iväg. Man skulle ju slippa en hel del av "ångern" som de pratar om i fall kunden fick bestämma sig i lugn och ro. Impulsköp är sällan något man ser positivt på i efterhand.

Lönesystemet är inte det roligaste. Det är nog en väldigt stor del till att jag inte vill vara med på det här. Man ska inte känna sig utnyttjad på sin arbetsplats. Nog för att jag inte säljer bra så är jag kanske inte direkt en inkomst för dem heller. Men jag har ändå suttit där i 14 timmar och det är faktiskt väldigt länge för 120 kr. Före skatt, vilket betyder att jag får kvar ungefär 80 kr, vilket skulle ge mig en timlön på 5,7 kr efter skatt (8,5 före). Vilket verkligen inte är acceptabelt i min värld. Alla, exakt alla, inklusive jultidningsförsäljningen har varit betydligt med lönsam.
Det är bättre att jag lägger min energi på något vettigare, som att söka jobb.
Men hur som, alla på Allsite har inte så dålig lön som jag har fått. Utan efter 25 timmar kan man få timlön, om man har sålt minst två avtal per fyra timmar. Jag har sålt två avtal på 4 + 10 timmar. Jag hoppas verkligen att de jag sålde till inte känner att jag har lurat dem i alla fall.
Jag kan lika gärna be den jätte jätte arga göteborgaren om ursäkt. Han gormade massa om nix och det måste helt enkelt ha blivit något fel i datorn. Men jag fick ingen chans att be om ursäkt innan han slängt på luren. Jag har ingen som helst kontroll över vilka jag ringer upp.

Helt arbetslös kommer jag dock inte att bli, jag har ju metrogrejen. Vilket är ett bevis på att jag inte här helt värdelös. Jag ska skicka in avtalet till dem idag. Gustav har kollat igenom det så allting är nog rätt nu. Det kanske låter jätte konstigt, men jag längtar efter att få ta på mig den löjligt fula metrovästen som får mig att se ut som en vandrande reklampelare. Den gröna inte allt för snygga kepsen och stå där och dela ut mina tidningar! Det känns jätte inspirerande!

Inga kommentarer: