Å nej, ett blogginlägg om mat och bakning. Men vill du veta? Du behöver inte läsa det.
Vi har länge pratat om att vi behövde baka något bröd, så jag tänkte att det var på tiden att det blev gjort. Ville testa på något nytt bröd och till sist hittade jag något som lät spännande i en bakbok jag övertagit från mamma. Ångkokta vita bullar. "Ett annorlunda sätt att baka på. Receptet kommer från Polen..."
Visst låter det rätt gott? Så, varför inte. "Let's go crazy" som Rebecka S skulle sagt.
Allting går jätte bra, jag får vita bullar, men då var det där ångkokt kvar då. Det lät ju ganska lätt i alla fall..
"Fyll en stor kastrull med vatten till 1/3. Spänn en torr bomullsduk över kastrullen."
Hur då spänna? Det hela slutade med att Gustav blev involverad som dukspännare.
Jag kan säga att mer än en av bullarna fick sig ett dopp i vattnet. Vilket medförde lite olika storlekar och annat spännande.
Men trots allt krångel blev de rätt okej. Men som sagt, det finns nog enklare sätt att uppnå samma effekt. (Av Gustav får de dock 1,5 stjärnor av 5 möjliga.)
Här är receptet om någon skulle vilja prova.
Jäst 50g
Socker 1 tsk
Vetemjöl ca 7 dl
Mjölk 2,5 dl
Salt 1 tsk
Smula jästen i en bunke. Strö sockret över och rör om. Låt jäsa upp. (Eller ja, efter ett någon minut ser det ut som trögflytande gegga).
Blanda sedan ner de andra ingredienserna.
Arbeta ihop degen så ingenting fastnar i bunken.
Forma därefter 10-12 bullar, dessa behöver inte jäsa.
Fyll en stor kastrull med vatten till 1/3. Spänn en torr bomullsduk över kastrullen. Lägg 3-4 av bullarna på duken när den kraftiga ångan kommer. (Akta så bullarna inte badar och så att du inte bränner dig!)
Lägg på ett högt tättslutande "lock" av något slag (kastrull, rostfri bunke eller något annat som tål värmen och gärna håller duken på plats) och ånga bullarna ca; 7 min.
(Nu till det mest frustrerande) Du får inte titta under locket för då försvinner ångan!
Lycka Till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar