söndag, november 23, 2008

The Forbidden Kingdom

En Jackie Chan film. Trots att jag tycker att han är helt otroligt, både en bra skådespelare och otroligt skicklig i Kung Fu, eller vad det är för kampsport han utövar, så var inte filmen speciellt bra.
Filmen börjar med en strid mellan The Monkeyking och en massa soldater. En väldigt overklig strid där skådespelarna flyger fram och ser ut att slåss på moln. Strid är filmens nyckelord, även om de är otroligt duktiga är det inte speciellt intressant. Men det är vacker natur och stundtals är den riktigt rolig.
Man fick ingen "kontakt" med karaktärerna så det var inga känslor som riktigt väcktes till liv...
Storyn var ändå rätt okej, en nyinflyttat kille, Jason, som är helt såld på allt av kinesisk kampsport, drakar och annat som "hör Kina" till, får kontakt med en gammal man som har en sorts loppmarknad affär med just Kinasaker. Där inne finns en uråldrig stav som väntar på den rätte som ska komma att hämta den.
När Jason blir ofrivilligt och under hotelser inblandad i ett rån mot just denna affär. Det slutar så illa att gubben blir skjuten, han ger då Jason i uppgift att lämna tillbaka stav till dess rättmätiga ägare. Han tar svärdet och springer uppåt i byggnaden. Han förföljs av gänget som pressat honom, till sist befinner de sig på taket. I sin rädsla bakar Jason ut över kanten och äventyret tar sin början. Istället för att vakna upp på ett sjukhus eller ens på marken nedanför byggnaden vaknar han i det forna Kina. Mitt uppe i en byskövling med det gyllne staven i näven.
Givetvis drar staven till sig anfallarna och de ger sig på Jason som lyckligtvis räddas av en nersupen Fung fu-mästare Lu Yan (Jackie Chan).
Han tvingas fly och Lu Yan slår följe med honom. Senare stöter de också på the Silent Monk och Golden Sparrow som alla följer med för att återbörda staven till The Monkeyking. En legendarisk krigare som blivit förstenad och kommer att vakna till liv om han återfår sin stav. Det lilla kruxet är att statyn står i kungens slott...
The Monkeyking är den som kan rädda landet ifrån dess ondskefulla konung. Det är dessutom Jasons enda chans att komma tillbaka till sin egen värld.
Men innan dess har han en hel del att lära..

Inga kommentarer: