söndag, mars 29, 2009

Earth Hour och Kalle och Chokladfabriken

God morgon! Jag vaknade bara några timmar efter resten av världen idag. Vid halv tre klev jag upp, fast egentligen vid två, då vi har förlorat en timme i natt.
Igår var det Earth Hour, klockan åtta stängde jag och Gustav av allt vad elektronik heter. Med undantag för kylskåp och frys, då vi ansåg att miljön ändå skulle gå back om vår mat blev förstörd. Egentligen skulle man inte släcka förrän vid halv nio, men då vi gick i väg för att köpa mat tjuvstartade vi. Hellre tjuvstarta Earth Hour än till exempel julafton! Vi såg ganska mycket gatulampor och sånt som var tänt på vår väg till mataffären, som även den lyste. På vår väg tillbaka, ungefär en halv timme senare var lika mycket tänt. Men åt andra sidan var det en gångväg som inte är allt för högtrafikerad och då måste man ju se till säkerheten då. Hellre att det går åt lite extra ström än att någon blir våldtagen eller rånad på vägen hem...
När vi kom fram till vårt hus såg vi att det var ganska många som släckt, speciellt de som har samma sorts lägenheter som oss. Så gott som alla fönstrena i mitten på huset var släckta, där även vårat.. I trapphuset lyste dock lamporna och hissen verkar vara igång den med, men jag och Gustav tog (för en gångs skull) trapporna. Lite jobbigt att komma in i lägenheten utan att få tända, men Gustav tände snabbt en massa värmeljus medan jag gick på toa (det måste man ju ändå få göra trots Earth Hour)! Sen spelade vi "tågspelet" som jag fått av mina kära kusiner, Gustav blev snabbast klar med sina sträckor, men jag fick till de längsta och därav mest poäng.
När vi var klar var klockan tio och då bestämde vi oss för att tända lamporna. Då hade vi haft Earth Hour i två timmar, bonus poäng till oss!

Ganska mäktigt många som anmält sig på wwf's hemsida! 32 705 privatpersoner, 164 kommuner, 1471 företag, 423 organisationer, 673 skolor och 172 församlingar och då bara i lilla Sverige. Det var ju betydligt större länder än Sverige som deltog i manifestationen!
"Svenska kraftnät uppskattar att 500.000 hushåll deltog i Earth Hour. Det bor i genomsnitt 2, 06 personer per hushåll i Sverige. Det innebär preliminärt att 1 miljon svenskar deltog i Earth Hour, vilket vi är jätteglada för. "
Så förhoppningsvis har alla vi som nu släckte ner vår elektronik visat vår åsikt och faktiskt gjort skillnad! Heja Världen!

Sen hade Gustav äntligen fixat till grafiken så det blev Kalle och Chokladfabriken! Vilken underbart söt film, även om Ville Wonka var lite små läskig innan man vant sig. Johnny Depp gör ett lyssnade jobb, som alltid!
Ska jag vara helt ärlig så var den nya filmen betydligt bättre än den jag såg på tv som liten. Men jag minns fröken Voilett med sitt tuggummi då jag tyckte att det var så äckligt och jag minns hur Kalle fick tag i sin gyllne biljett. Men så mycket mer kom jag inte ihåg. Ändå ganska förvånade hur det man såg på tv som liten kan fastna så bra. Stackars dagens barn då det går så mycket skit på barnprogrammen...
Här är min favorit del ur filmen. Jag älskar OmpaLompernas sånger, speciellt den här!

Inga kommentarer: