lördag, augusti 16, 2008

Plopp vs Center

Jag hade för ett tag sen en enkät om hurvida det märks någon smak mellan Center och Plopp.
Utgångsresultatet blev att 38% kände skillnad medan 62% inte gjorde det.
För att få någon klarhet i detta huvudbry köpte jag två dubbel Plopp och lika mycket Center. Sen var det dags för blindtest.
Ingen av de som jag utsatte för mitt test kunde med säkerhet säga vilken chockladbit som var Plopp och vilken som var center. Men en knapp smakskillnad fanns. Här följer lite tungrodd fakta, direkt från Cloettas hemsida.
Så jag måste säga att de som svarat ja i min undersökning är riktiga finsmakare!
(För egen del kvittar det om jag får tag i en Center eller Plopp, bortsett från att Plopp har snyggare förpackning.)

Plopp:
Produktbeskrivning: Plopp, en klassiker hos Cloetta. Stycksak med tofféfylld mjölkchoklad. Plopp - Söt nog att bli en ovana! Plopps tofféfyllda mjölkchoklad har funnits i Sverige i över 50 år och är en av svenskarnas mest älskade chokladartiklar. Den påminner om Center, men faktum är att smaken skiljer sig avsevärt. Prova dem båda med förbundna ögon så märker du skillnaden!

Innehåll: Fylld mjölkchocklad (66%) med toffee. Ingredienser: Socker, glukossirap, kakaosmör, helmjölkspulver, skummjölkspulver, vegetabiliskt fett, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, aromer (bl.a vanillin).

Näringsvärde per 100 g/ml:
Energi 2050 kJ/ 490 kcal Protein 7,0 g Kolhydrat 60 g Fett 25 g

Center:
Produktbeskrivning: Mjuk tofféefyllning med smak av karamell i Cloetta mjölkchoklad. Center lanserades 1941. Försäljningen utanför Sverige växer. I Sverige är Center ett av de mest populära varumärkena, främst bland ungdomar. Det är insidan som räknas!

Innehållsdeklaration:Socker, glukossirap, kakaosmör, helmjölkspulver, skummjölkspulver, vegetabiliskt fett, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, aromer.

Näringsvärde per 100 g/ml:
Energi 2000 kJ - 470 kcal, protein 6,0 g, kolhydrater 61 g, fett 23 g

Svar på tal från Cloettas hemsida..
"Center föddes 1941 och är från början en Cloetta-produkt, medan Plopp föddes 1949 i Stockholm hos Choklad Thule. När Choklad Thule köptes upp av Cloetta så kom Plopp med i Cloettas sortiment och har blivit kvar där. Det är dock inte samma produkt. Center och Plopp har olika recept när det gäller fyllning och chokladandel. Plopp-fyllningen har en något högre sockerhalt än Center-fyllningen. Vidare är aromtillsatsen av helt olika karaktär. Plopp har en mera "knäck"-artad arom medan Center har en mera ren toffe, karamell eller mjölkkolasmak. Dessutom är Plopp-fyllningen lite mera lättflytande eftersom den inte kokas lika mycket och får därigenom en något högre vattenhalt."

Inga kommentarer: