torsdag, juni 19, 2008

Midsommar

Imorgon är det midsommarafton och det ska firas. Men varför?! Traditioner, jo visst, men någonstans måste det ju komma ifrån, eller hur?
Ingen vet exakt när man började fira midsommar. En del påstår att man började fira midsommar redan på stenåldern och andra påstår att traditionen först kom på medeltiden. Men att det är gamla traditioner och att de har ändrats under åren råder det inga tvivel om i alla fall.
Det finns två "kända skäl" att fira midsommar i alla fall. Johannes Döparens födelsedag och sommarsolståndet (årets längsta dag). Ni ser, återigen en tradition med kristen grund som alla som påstår sig vara ateister ska fira.
Andra källor säger att det är för att hylla fruktbarheten, man ville få fina skördar och söner (för döttrar räknas ju inte.. som vanligt).
Midsommarnatten sägs vara magisk, en chans att få en framtidsprofetior. Drömmarna denna natt kan avslöja framtiden, tex. vem du ska gifta dig med..
Traditioner runt midsommarafton då. Givetvis midsommarstången med dans, blommor i håret, sill, potatis och sju sorters blommor under kudden och fylleslag!
Midsommar är en av de största fyllehelgerna, väldigt många polisanmälningar görs lika så många omhändertagande.
Så vad är midsommar för dig? En kristen profils födelsedag, Årets längst dag, En fest att hylla fruktbarheten eller En anledning att supa skallen av sig..
Mer info här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommar
Glad Midsommar!

Inga kommentarer: