söndag, oktober 31, 2010

Glad Halloween

I går var jag ute och fladdrade med mina nysydda vingar. Kvällen började hos Martina med spelande och dansande. Riktigt tjejmys! Sen fortsatte vi till kårhuset där det dracks drinkar, dansade och pratades. Kort sagt en lyckad kväll. Tack tjejer!

måndag, oktober 25, 2010

Min pojke har sett till att jag haft roligare för mig än blogga

Det går verkligen inte bra med uppdateringarna nu.. Men jag återigen finns det fina ursäkter, så som de timmar jag spenderat på Myrorna för att samla tillräckligt med material för en 2000 tecken långt reportage, som nyss är inlämnat (7 timmar sen). Det var ett spännande ställe. Tänk er alla saker där, deras variation på livshistorier och sen överför ni den mångfalden på personalen där.. Det jobbade nästan 20 personer där, men enbart 4 stycken var fast anställda, de andra var där på praktik, arbetsprövning, arbetsövning, språkträning, samhällstjänst och så vidare... Givetvis hann jag inte prata med alla, det hade dessutom inte fått plats i reportaget heller.. Det måste ju flyta på något vis.
Sen har har sen i torsdag haft pojken här! Han är fortfarande kvar, men i morgon är sista dagen.. Sen vet man aldrig när han kommer nästa gång.. Inom en vecka hoppas jag i alla fall. Har varit riktigt skönt att ha han här så länge. I helgen kom dessutom Hasse och hälsade på.
Det verkar som om Gustav kan lösa mitt teknikproblem med. Han har hittat en sida som säljer knappsatsen till min mobil löst och den reservdel, kommer inte ihåg vad den heter, till min datorskärm med.. Vore toppen om han åtminstone fick igång datorskärmen. Jag kan leva med att behöva lägga ut 1600 kronor på en ny mobil, men att lägga ut två tusen för en ny skärm känns lite tufft. Speciellt för att det är halva kostnaden av en dator som är i den klass som min är, eller ja, säkerligen bättre. Jag är för tillfället inte i behov av en bättre dator, min stackare funkar fint till det jag använder henne, Cera som hon nu också heter, till..

Jag har köpt öljettstansar, som gör hål ungefär som en hålslagare, men bara ett hål och precis var man vill på pappret. Dessutom i mindre storlekar, en perfekt för ringarna som jag köpt till kokbakboken. Om jag bara kunde lägga på ett kål så skulle jag snart kunna skriva ut de första sidorna. Där är en stor fördel, så länge jag har två sidor klara (fram och baksida) så kan jag skriva ut. Jag behöver inte ha alla klar samtidigt. Jag borde kanske börja sätta upp mål för när första sidorna ska tryckas. Jag har ju bestämt papper nu.. Ett tjockt blankt som finns på vaktmästeriet på skolan.

Till helgen är det Halloweenfest och återigen dags att klä ut sig. Ursprungsplanen var pirat eftersom det fanns med ett mönster på en piratdräkt på det mönster jag hade när jag sydde min oktoberfests blus. Men nu blir det ett djur istället, och det är inte katt. Mer säger jag inte, men jag tror det blir finfint!
Dock behöver jag sy och virka lite, men det är redan i full gång. Jag tänkte försöka slippa göra allt i sista minuten den här gången.. Så nu ska jag ta och ställa upp symaskinen!

tisdag, oktober 19, 2010

Gräsänka och Skola

Igår åkte Gustav tillbaka till bondelandet och jag är åter gräsänka med min lilla Tux. Däremot så tog han fyllde upp frysen med säkert tio lådor lasagne. Vi hade inte ens så många matlådor-lådor, så det finns alla möjliga kakburkslådor. Alltså burkar med lock som lätt hoppar av och som har helt fel form för att kunna ätas ur. Jag tror han inte gillar tanken på att jag oftast äter frukost (ett måste för att jag ska fungera) och en lunchmiddag. Så länge vi inte har heldag i skolan, vill säga. Men idag är jag duktig och lagar mat, eller ja, laga kanske man inte ska kalla att steka färdigköpta köttbullar och koka mackaroner. Någorlunda laga i alla fall, jag värmer den i alla fall för första gången. Dessutom har jag gjort ketchupsås (vanlig vitsås (mjölk och mjöl som egentligen heter något med becanmell?) med ketchup i), så lite mer avancerat. Jag behöver ju trots allt vispa, men ändå lyckades jag bränna lite i botten. Jaja, det må väl ha hänt.
Nu är maten färdig, men min matgäst befinner sig någonstans på en buss mellan Alnö och mig. Hon åkte bara några hållplatser för långt...
I övrigt har det varit en ganska bra dag. Mina böcker har äntligen kommit så nu har jag ingen anledning att läsa Luftslottet som sprängdes längre.. Jag har några hundra sidor att beta av. Jag har också varit duktig och sprungit en sväng idag, jag måste passa på innan vädret gör det nästintill omöjligt.

I skolan hade vi en rätt tråkig lektion med frilansjournalisten. Jag lyssnade väl inte så aktivt heller, tyckte det var mer lärorikt att läsa i en av böckerna. Speciellt med tanke på att det mesta han sa kom ur just boken och mycket han sa upprepade han väl åtminstone tre gånger. Vet inte hur mycket av mina anteckningar som egentligen tillför något nytt, jag skrev av powerpointen. Men vi fick också en uppgift, vi ska skriva ett reportage. Jag tror jag har en idé, men det känns lite jobbigt att tillbringa en hel dag på något ställe utan att ha vinkeln helt klart för sig...
Men dagens bästa skolnyhet måste ändå vara att tentan lämnades ut, ett mycket tjusigt kantigt A fick jag. Inte fy skit, synd att min artikel i den kursen inte fick mer än ett C. Så det lär väl bli ett B på kursen...

I går fick jag också en bra nyhet som är relaterat till skolan. Jag ska få gå ambassadörsutbildningen, alltså en utbildning för att få vara ambassadör för Mittuniversitet. Ett jobb som man dessutom får betalat för, vilket inte alls är helt fel. Så i november ska jag besöka skolan i Östersund och Härnösand och få massa info. Det ska bli jätteroligt!
Men nu är Ida är på g!

söndag, oktober 17, 2010

Underbara tvåsamhet

Just nu sitter jag bara och njuter av att höra Gustav stöka omkring i lägenheten. Äntligen känns allt som det ska, tomheten och rastlösheten är som bortblåsta! Äntligen händer det något på dagarna och det känns både roligt och meningsfullt. Idag har vi gått en promenad ner mot stan. Där sa vi hejdå till allt för mycket pengar, men med oss hade vi borrar och lite julklappar. Jag hittade också en bok som nämnts tillräckligt många en kursbok för att väcka min nyfikenhet, 13 icke önskvärda reportage. Visst låter det lite spännande?
När vi kom hem testade Gustav borren, det gick inte så bra som väntat. Vi ska borra i en ljusstake... I stället blev det lite pyssel med brännpennan. Nu är det lasagne som jag fick hjälpa till lite med. Vips är det roligt med mat. Allting är roligt när man är två!

lördag, oktober 16, 2010

A short one

Nu har jag äntligen fått tillbaka Gustav efter en hel veckas försvinnande. Han kom och hittade mig i sängen i morse. Klockan var bara elva, med tanke på att jag inte kom i sängen förrän vid fyra tiden på morgonen.. Vi skulle ha en lugn filmkväll på kårhuset. Men till slut hade vi varit både på Allstar och Gûnter (fd.och förbättrade subway), men det var väldigt trevligt. Jag blev dessutom riktigt taggad inför Halloween med, så snart är det dags att sy utstyrseln... Mest troligt pirat, men det finns ett alternativ med.. Vi får helt enkelt se.
Nu ska jag och Gustav iväg och äta resturang, tacobuffé och sen blir det 3d-bio!

fredag, oktober 15, 2010

47 olästa mail

Hm, kanske inte mitt smartaste val att be om daglig uppdatering på pressmeddelanden och sen inte logga in och scanna av dem varje dag. Bara 47 olästa mail från Mynewdesk till min vuxen mail.... Dags att ändra om lite i bevakningslistan tror jag...

torsdag, oktober 14, 2010

Upprepning och virrskola

Antalet undervisningstimmar kan variera ordentligt. Idag har jag inga lektioner överhuvudtaget medan igår tillbringade jag tio timmar i skolan! Sen att det jag lärde mig inte var värt så många timmar är en helt annan femma antar jag. Första lektion var inte alls någon höjdare, det var mest en upprepning av vad som sades under förra kursen. Den skulle handla om att skriva för webben, men inget nytt och spännande dök upp. I princip fick vi samma råd som vi fått när vi ska skriva artiklar för tryck. Men överlag har ganska många lektioner nu varit upprepningar på den tidigare kursen, som i sig var lite upprepning på en av kurserna jag läste i Göteborg. Fast den här gången med ett mer journalistiskt perspektiv, av någon anledning.... Det sista kan jag inte lasta dem för, men jag förstår inte varför vi ska läsa en hel bok om intervjuteknik och ha en jättebra heldagsföreläsning om intervjuteknik och sen ytterligare en föreläsning om det. Det hade räckt med boken och heldagaren, den sista föreläsningen tillförde inget nytt.
Men jag antar att upprepning kanske också har sin poäng.

Den här dagens spenderas i alla fall i sällskap med datorn och lite pdf:er att läsa. Mina böcker har inte hittat hit än, det är tragiskt att det ska ta uppåt en vecka att skicka några böcker. När man studerar kan man behöva sina böcker snabbt... Men nu har jag i alla fall en rapport att kämpa mig igenom, men den är inte ett dugg rolig. Jag ska faktiskt vara så generös att jag bjuder på ett utmärkt citat ur dyngan...
"När man ber om precisering menar företrädare för Rapport att de kanske sänder mellan 95 procent av allt som produceras."
Ja, jag brukar också sända  m e l l a n  95 procent... Öhm.. Kan de inte ens skriva ordentlig svenska varför ska jag då ägna tid åt att läsa rapporten. Med risk för att jag nu kastar sten i glashus, men i en vetenskaplig rapport som stackars journaliststudenter uppmanas läsa kan man väl försöka anstränga sig lite. Men rapporten känns som en ganska rättvis spegel av hela den kursen: medier, kultur och samhälle. Föreläsningarna är nästan i klass med rapporten, tillintetssägande och virriga..
Nu ska jag försöka ta mig igenom de resterande 30 sidorna så har jag i alla fall gjort något idag.

måndag, oktober 11, 2010

Teknikelände, helgjobb och plugg

Nu är det nog dags att starta den här dagen på riktigt. Gustav lämnade mig tidigt, tidigt i morse, så tidigt att jag inte ens klev upp och delade frukost med honom. I stället gjorde jag mitt bästa för att lura ner honom i sängen igen. När han hade åkt sov jag några timmar till och sen dess har jag hunnit leta efter min blivande mobil. Brorsan hittade en modell som jag ska ha. Jag håller mig fortfarande till nokia. Det är främst ett sätt att göra en enkel begränsning, dessutom har jag headset, laddare och bärbarladdare (aa-batterier), som det känns dumt att inte ha någon användning för längre. Dessutom har mina tidigare nokior funkat finfint, med undantag för den sista då. Men den är ändå två år.. Ny teknik håller inte lika länge som gammal...
Det första problemet ligger i att den inte säljs än och det andra i att ingen verkar ta in den i lila. Jag som hade tänkt gå i från mina svarta fånar och köra med lite uppiggande färg. Men jag väntar fortfarande på svar från några sajters kundtjänster, så än är hoppet inte ute. Jag väntar också på svar från leverantören till min bärbara dator. För någon vecka sedan la backlighten (heter det så?) av, man ser alltså vad som händer på skärmen om man lyser på den med en stark lampa... Varför måste all teknik överge mig på samma gång?
Det är inte helt schyst...
Som tur är så köpte jag ju en plattskärm på loppis i somras så helt lost är jag inte. Men datorn är inte så bärbar längre...

I helgen var det Sollefteå och macken som gällde. Skönt att få jobba några timmar även om det är mitt-i-dagen-timmarna. Jag fick också träffa kusin Nansen, vilket var ett tag sedan. Hon hade dessutom med sig en present till mig, från henne och Matilda. En bok om en journaliststudent som gör sin praktik själv ute i en liten håla som lokalreporter... Den ska jag försöka läsa mellan all kurslitteratur. Lämpligt nog så glömde jag en bok i Sollefteå med. Tur att jag hunnit läsa det mesta i den och att det mest i den känns rätt självklart och mer som en upprepning av allt vi lärt oss tidigare. För övrigt så fick jag ge upp beg.bok-jakten och tvingades krypa till bokus... Så nu i veckan borde ett tungt paket och en saftig räkning dyka upp... En bok fick jag i alla fall tag på lite billigare...  Men nu ska jag försöka trolla lite med min dåliga artikel och sen känns det som om kokbakboken borde få sig en liten omtanke. Jag tror mig nämligen har hittat utsidan och bindningen till den nu!

söndag, oktober 03, 2010

Åvvefest

Igår var en mycket bra kväll! Efter att ha kämpat in i det sista med blusen bar det av på åvveförfest och sen åvvefest, en sittning. Jag fick många komplimanger dels för min numera halv gula åvve och mion blus. Det slutade till och med så bra att jag kom hem med schampoo, balsam, minihårspray och massa småprover. En vinst för "Bästa utklädda tjej". Jag är inte riktigt med på hur det gick till då jag bara hade blusen och min lilla kavajväst. Men rent hår är ju alltid trevligt, nu sitter jag och väntar på att det ska torka, eller mer väntar jag på bussen som går tio i. Ewwe och Nelly ska få sig ett besök!
Kvällen i sig bjuder inte på så många spektakulära händelser eller annat som enligt mina skolböcker kan klassas som nyheter. Det är väl mest "efterfesten" som verkligen var något att prata om. Ryktet började gå att det var efterefter på Borgmästarn, en samlingslokal i ett studentboende. Så vi går dit ett gäng på säkert tio personer, men det är mörkt och låst och på andra sidan står kanske trettio till och vill också in på efterfest. Så bra gick det. Därefter blev det en tur till Statoil för lite födointag. Jag måste kolla upp om de bytt kokkorven hemma nu. Den jag köpte där var tjock! Kokkorv ska inte vara tjock! Det vore helt förskräckligt om hela kedjan bytt! Då måste jag verkligen börja komma ihåg matlåda, eller ja, "calzonarna" funkar ju faktiskt rätt bra de med.
Efter att ha varit alldeles för länge på macken så var vi bara fem kvar som satte oss i en lägenhet på förrådet och snacka strunt ett tag innan det var dags att bege sig hem igen.
Men nu kommer snart bussen så jag ska ta och hitta någon jacka.

lördag, oktober 02, 2010

Krachad sovmorgon och dumt mönster

Ja, så gick det med min sovmorgon. Klockan är tio över tio och jag har ätit frukost i lugn och ro, duschat och håller nu på förstå mig på mönstret. Med andra ord blev det ingen sovmorgon till tio. Dels hade jag en liten söt kanin som tyckte det var jätte roligt att väcka matte genom att skaka galler och sen tror jag det finns någon förbannelse över sovmorgnar. När man måste upp är sängen alltid hur skön som helst, men inte när man får ligga kvar. Fast jag antar att det är bra att jag kom upp. Mönstret vill inte riktigt att jag ska förstå det. Svårigheten ligger just nu i att ta reda på om det finns något bakstycke eller om det är manteln.. Inte helt lätt, speciellt inte när mönstret envisas att vara på engelska. Var är mamma när man som bäst behöver henne? Hon är bra på att förstå mönster. "Svärmor" hade inte heller varit helt fel att ha här...
Men jag måste kanske lära mig det här med mönster någon gång också... Men innan dagen är slut, helst innan fyra så jag hinner göra mig i ordning också ska jag ha en blus och helst den lilla västgrejen också!
I övrigt hade jag tänkt hinna ner på stan en sväng också, med andra ord är det dags att sätta igång!

Händelserik bra dag

Nu är det snart dags att lägga sig, men innan tänkte jag gå igenom min dag lite. Började väldigt väldigt tidigt, halv sju! Vad gör man inte för att få skriva en tenta. Laddade med havregrynsgröt som för en gångs skull inte brände fast i botten. Så mätt och belåten kunde jag sen skriva mina svar på tentan. Jag blir alltid lika förvånad över den "kramp" man får i handen efter att skriva för hand. Det var inte många år sedan jag skrev för hand flera timmar i sträck utan att få den känslan.. Dessa tangentbord....
Tentan i sig tror jag gick bra, det kändes bra. Men det återstår att se, i värsta fall är det omtenta om lite mer än en månad. Med andra ord resultat inom en månad. Efter tentan bar det på en runda för att leta begagnade böcker till nästa kurser, men utan framgång. Jag kommer att läsa tre kurser snart, två på halvtid och dagtid och en kvällskurs på 25 %. Jag får hoppas att jag klarar det. Det ska vara en del redigering, vilket borde gå rätt lätt.
Jag hann också med en tur på stan för att leta efter en lämpligt oktoberfestival-blus. Inget lämpligt på någon secondhand och maskeradbutiken hade slut på tjejkläderna. Hm, tygaffärn nästa! Jag hade sån tur att de dessutom hade ett mönster hemma. Så nu är morgondagen full planerad. Syma-mamma-skin...
Under min stadstur får jag ett samtal från Bonden. Ja, modo förlorade på straffar (vad det nu är för dumt påhitt) mot timrå igår. Han ville säkert gotta sig. Men artig som jag är så svarar, men han ville inte alls retas, utan visa upp hans och Carros lilla vovsing! Helt klart bättre än väntat.
Så en timme senare sitter jag på huk på en grusparkering med en golden valp i knät, Lucy, så söt så! Jag kommer tillbaka till skolan lagom till min gamla klass vernissage. Verkligen jätte snygga förpackningar och det jag uppskattar mest är mångfalden. Det är något den klassen verkligen är bra på. Fast att uppgiften är exakt den samma för alla så blir alltid resultaten så varierande, inte i kvalité, utan i hela sitt formspråk. För er stackare som inte var där och tog del av vernissagen live tänker jag göra lite skamlös reklam för deras virtuella vernissage! Check it out!

Sen jag kom hem, efter att ha varit på vernissagen i 1½ timme, det är trevligt med folk och fina förpackningar, var det dags att fortsätta med åvven. Nu är den helt klar inför lördagens festligheter och den stinker inte längre! Jag kommer garanterat inte kunna smälta in med den längre, men det gör man inte med skrikande rött hår heller. Fast färgen rinner och rinner så fort jag duschar. Den vill helt enkelt inte sitta kvar, vilket i sig inte gör så jätte mycket...
I morgon ska det sys blus och förhoppningsvis någon liten västgrej med, om inte annat så får det gå ändå. Fest är det i alla fall, eller sittning till och med! Åvvesittning! Helt underbart!
Men nu blir det säng och imorgon ringer inte mobilen vid halv sju!