torsdag, februari 14, 2008

En höna av en profet

Mohamed hit å Mohamed dit!
Ja, okej det var dumt gjort och lite onödigt. Men man får väl försöka ta det med en nypa salt. Det är ju när man hetsar upp det som det blir en stor sak av det. Att ge sig på hela landet är väl att ta i?
Jag kan förstå (eller ja, i alla fall försöka) varför man känner sig kränkt och sårad. Men det jag inte kan förstå är att man ger igen på ett minst sagt lika löjligt sätt.
Till att börja med så har vi något som, öhm heter yttrandefrihet i Sverige. Du får ha exakt vilka åsikter du vill. Det är följderna av dina handlingar som du kan bli straffad för, eller dina avsikter (planering till bombattentat ect). Sen har vi ytterligare en till fin lite lag som kallas pressfrihet och religonsfrihet.
Dessutom hade ingen vetat om den där bilden om det inte blivit massa upplopp, demonstrationer, mordhot och att ett parti går ut med en belöning på 60 000 kronor till den som dödar tecknaren! (Hur många lagar strider inte, uppmuntran till mord, fast vad vet jag om det landets dator. Det är föresten en lag som muslimerna frivilligt lever under, det där med att inte avteckna profeten.)
Att bojkotta ett land för EN persons teckning, för EN tidnings publicera.. Det är väl inte den danska regeringens fel..
Men man kan ju börja fundera vad tecknaren fick sin inspiration ifrån.. Bakom allt som görs finns ju en tanke, speciellt om man kan så för det man gjort i en tidning.
Ska vi gissa på idén kommer i från alla nyhets rapporteringar om självmordattentat i de islamska länderna?
Men varför måste de ta till så drastiska metoder, blir ju direkt följdfrågan. Jag har svårt att tänka mig att de vill döda bara dödandets skull, att det skulle vara någon totalt utflippad modegrej. Å nej, de flesta muslimer lever i länder som styrs av en diktator och gärna en sten hård armé. Klart det kan vara extra hårt att få sin religion kränkt.
Det är ju inte bara muslimerna som har kränkts av bilder, kristendomen har också blivit kränkt. Ecco Homo, men det gick aldrig så långt som till mordhot, utan en diskussion fördes. Den pågår väl på sätt och vis fortfarande; Ska homosexuella få gifta sig i kyrkan eller inte. Fast det hör inte hit nu...

Kort sagt, för ett sunt liv, salta det lite extra.. En nya salt räcker inte...

Inga kommentarer: