tisdag, december 28, 2010

Utebliven sovmorgon och handskar mot skor

I dag var dagen då jag tänkt sova utan väckare, något som jag inte gjort sen innan julafton. Men den planen gick inte ihop med resten av familjens planer. Så vid halv nio pep min mobil (som jag efter upprepade återupplivningsförsök fick liv i gårkväll). Efter ytterligare en tid så tog jag mig upp. Sen bar det av ner till stan, först till busstation och vinka av mormor och sen ner till affärerna. Jag hittade en mindre kalender (än den jag fick i julklapp) som jag tyckte bättre om så jag fick byta den. En liten lila fin sak som uppfyllde mina krav och dessutom med massa bra uppgifter om befolkningsantal, världskarta och annat skoj.
Sen blev det lite värre när vi skulle byta ut mina handskar, jag fick två par i julklapp, ett av mamma och pappa och det andra av brorsan. Föräldrarna tyckte att storlek sju skulle passa medan brorsan körde på en tia. En åtta eller nia hade nog suttit perfekt.
Men det var helt utplockat bland handskarna så vi gick därifrån med ett tillgodo kvitto med tillhörande löfte av mamma att fixa ett par handskar i bättre passform samt ett par inomhusfotbollsskor. I mina gamla har en sömn spruckit, så det behövdes. Nu är det nästan så att jag måste ta och leta upp någon klubb att smita in i. Nya skor och nya knäskydd. Dock är min stortå fortfarande inte bra, det känns som om något är glappt i den. Högerknät har också fått men av min tåskada, det gör småont i vissa lägen. "Fotboll är farligt" - mammas svar på alla fotbollsskador. (Jag brukar kontra med att fotboll är roligt.)

Idag blev det också Jan Gullik med lite gamla vänner, några åk hann vi. Men inte så många. Fort gick det också, min åkmadrass är super och ja, jag är bara tre och ett halvt år och då får man leka i snön så mycket man vill! Efter åken så blev det mysigt med tacos hemma hos Cheri och Adam (+ deras tvåbenta inneboende djur).
Jag har också lagt demokratirådet bakom mig och nu funderar jag på om det är den 80 sidor 30 kronorsboken (helt klart ett föredömligt format och pris för kurslitteratur) eller lögn som ska läsas. Sekretess-boken har jag inte fått ännu (Gustav har den) och upphovsrätten kan få vänta lite till.. Men det går framåt i mitt läsande, nu är det bara att hoppas att  jag faktiskt kommer i håg något av det jag läser också. Vore en fördel.

måndag, december 27, 2010

Jul, jobb och plugg

Då har det varit jul också, eller åtminstone julafton. Det sägs ju att julen varar ända till påska... Ett litet tag till kan det väl få vara jul i alla fall. Julaftonen firades i Granvåg med familj (både min gamla och nya (Gustav och Tux)) och med mormor. Mycket god mat, eller ja, god saffranskaka, gott bröd, stor leverpastej med röd rosett och några prinskorvar samt köttbullar. Resten kunde jag gott vara utan eller rättare sagt, är jag utan. Julmat är långt i från det bästa som finns. Sen ska det ju ätas i flera dagar också, mat i överflöd.
De klassiska tvprogrammen: Kalle Anka, Carl-Bertil och Astrids jul har jag också hunnit. Men jag förstår inte hur Cars kan vara nyhet för tredje året i rad... Som vanligt var det mer klappar under granen än kulor i granen. Jag fick massa roliga saker, det jag hunnit används mest är nog åkmadrassen som jag önskat mig i flera år nu. I morgon, då jag är ledig, ska den användas ännu mer. Jätteroligt med farten och dessutom får man bra plats på den. Förutom då lillsyrran får för sig att alla tre syskon ska trängas i hop på en madrass. Jag kan ju inte direkt påstå att vi tog oss igenom hela backen många gånger.

Jag har jobbat tre dagar under julen också, fast tråkigt lite röda dagar. Bara en endaste en. Jag ska jobba två dagar till, om jag bara kan få igång min telefon och meddela Anna att jag kan dagen hon föreslog i dag.
Min telefon är så rolig, efter Gustavs lilla reparation (som för övrigt återupplivade den) så har startknappen klatrat, och nu är den helt bortplockad. Om jag minns rätt så ska de två ringarna nere i hålet kopplas samman för att telefonen ska starta igen. Men av okänd anledning så lyckas inte det.
Min teknik är inte rolig längre. Jag ska kanske tillägga att jag var tvungen att ta med en extern skärm för att överhuvudtaget kunna ha någon nytta av min dator nu. Men om jag har riktigt tur så kanske grejen Gustav hittat på tradera kan laga den. I värsta fall får jag väl köpa en ny, för jag har ett ganska stort behov att min dator ska vara bärbar...

Men man är väl egentligen dum som försöker laga sin teknik. Teknikvärlden är ett enda slit och släng, jag gillar inte riktigt den attityden. Vad är det egentligen för behov som driver folk till att byta telefon flera gånger per år? Om de går sönder och inte kan lagas är väl en sak, men de som byter ut en hel telefon bara för att det kommit en ny modell. Är det individens egna behov eller är det företagen som skapat behoven...

Mina 50 sidor per dag håller fortfarande i sig, helt otroligt. Men boken jag läser nu är rätt liten så det är inte så mycket text på varje sida. I alla fall inte om man jämför med Tryckfriheten ordets män och statsmakterna, där var det mycket och gammeldags text på alla sidorna. Hade man tur fanns ett svartvitt porträtt av  Torgny Segerstedt, en av få svenskar attt vara stolt över från andra världskriget. Hade det inte varit för honom och Ture Nerman hade det varit en otroligt mörk och deprimerande läsning, vilket det var ändå...
Det som är roligt med boken jag läser nu, Demokratirådets rapport 2005 Mediernas integritet är att jag känner igen så många av forskarna som figurerar i den. Två av namnen som nämns, Britt Börjesson och Jan Strid hade jag några föreläsning med under min tid i Göteborg. Två mycket bra föreläsare. Sen är det en forskare som har sitt säte i Sundsvall som varit med i den och andra som man känner igen från tidigare böcker.
Rapporten i sig innehåller inte många överraskningar utan nöter in tidigare vetskaper lite extra.
Nä, nu är det dags för ytterligare ett återupplivningsförsök av mobilen! Heja tekniken!

tisdag, december 21, 2010

50 sidor per dag tar tid

Det verkar som om min fritid, åtminstone den som normalt brukar vara öronmärkt för blogguppdatering, bli inställd ett tag till. Antagligen kommer det att bli så ytterligare en tid. Det är snart julafton och eftersom min dator inte är så bärbar som den borde vara längre så används den inte lika flitigt. Jag tycker helt enkelt inte om att se den svart skärmen, från att tycka att min dator är världens bästa (nästan så bra i alla fall) så vill jag knappt se den längre. Inte nog med att skärmen inte funkar så känns den allmänt segare nu. Jag skulle ju kunna köpa en ny, men för att uppfylla mina krav (fysisk storlek, klara indesign, photoshop och illustrater utan att dö) blir det lite för mycket. Dessutom så fungerar den jag har egentligen tillräckligt bra, det är just den där bärbara biten som är problemet. Men nu släpper vi det, det har hänt betydligt mer än att jag fortfarande stör mig på min teknik.

Mycket av min tid har gått åt de 50 sidor per dag jag intalat mig själv att jag måste läsa i kurslitteraturen. Har äntligen fått slagit ihop Nils Fucknes Tryckfriheten - ordets män och statsmakterna. Som visserligen har varit riktigt intressant, men eftersom den innehåller väldigt mycket myndighetscitat från andra världskriget och att det språket även i viss grad återfinns i resterande text har den varit väldigt tung att ta sig igenom. Efter att läst boken skäms man ännu mer för Sveriges agerande under kriget, vilket litet ryggradslöst land! Tidningarna fick inte ens skriva om vad som hände i Norge för att då skulle ju tyskarna kunna ta illa upp. Myndigheter ska inte ta på sig ansvaret för vad medierna skriver, det leder bara till problem. Det skulle vara intressant att se hur mycket arbetskraft det gick till att konfiskera och läsa igenom alla artiklar. Tur att tidningarna inte var lika tjocka som det är nu.
Nu väntar nästa bok om tryckfriheten och ytterandefriheten, förhoppningsvis blir det en lättare läsning.

Resten av tiden har gått åt till julstök. Pepparkaksbak, knäckbränning, försök till marshmallows, julklappsinförskaffning, julkortsskrivande och lussebullebakning. Taktiskt nog började vi baka lussebullar vid åtta på kvällen, mataffären stänger nio. Men vi hade allt vi behövde, fram till klockan tio när allt var färdig jäst. Då visade det sig att vi saknade russin! Vad är lussebullar utan russin? Det är som en jul utan lussebullar!
Som tur var så var macken fortfarande öppen, dock hade de minskat sortimentet drastiskt för att de mitt i allt fått för sig att bygga om. Så det närmaste man kunde komma russin var en nötblandning som innehåll 20 procent russin för tredubbla kostnaden för ett russinpaket. Jaja, som sagt vad är lussebullar utan russin. Det var bara att ta nötblandningen och sen hem och peta..

I morgon bär det av till Sollefteå där julafton ska firas, till Lugnvik på juldagen och sen jobba annandagen på macken. I mitt i allting ska jag försöka göra klart tre tidningsuppslag och skriva något fint i ytterligare en uppgift. God jul!
Nu ska jag försöka ta mig igenom ytterligare några sidor i den nya boken...

tisdag, december 07, 2010

Ställer in min fritid

I går, måndags, drog det igång ordentligt med redaktionsövningen. Klassen är delade i fyra någorlunda lika stora grupper och sen leker vi tidning. En lokaltidning som kommer ut en gång i veckan samt att vi ska uppdatera en hemsida. Dum som jag är lite då och då så tog jag på mig att vara webbredaktör, vilket innebär att jag nu i två dagar har suttit och försökt få en sida funka. Jag kan inte html och ccs för fem öre, vilket har gjort livet rätt surt. Men i dag lyckades jag få massa hjälpa (läs; satt och hade önskemål medan stackarn gjorde vad han kunde för att uppfylla dem), så nu ser det ut som något. Sen har jag suttit och gjort lite grann själv, sånt som man kan göra ut att pillra på läskiga koder som kan förstöra sidan utan att jag hängde med på hur det gick till.. Jag har lyckats fixa menyinnehåll och fejkat väder. Istället för att leta reda på någon fin plugin-inställning som en redaktion har gjort har jag fixat jpg-bilder och lagt upp dem artiklar istället. Tänk att det också funkade och de duger i ett två-dagars-krig...
Vill ni ta er en titt, och från i morgon läsa det mina duktiga klasskompiar skriver och kika på de fina bilderna mina parallellklassisar fotar så do it! Våra konkurrenter, som jag inte borde göra reklam för, hittar ni här; 1, 2 och 3! Men kika mest på våran...
I övrigt ska jag inte påstå att det händer mycket. Börjar tidigt, slutar sent, försöker komma ihåg att äta. Jag lagade paj och sparris och skinkrullar med ris i går, så 7 matlådor stod på balkongen i morse, nu är det bara fem. I morgon kommer Gustav hem, för en gångs skull har han varit borta lagom länge, bara två dagar. Det är bra att han kommer så blir livet lite roligare för Tux och sängen blir några grader varmare. Dessvärre kommer min tid att tillbringas på skolan, men så får det bli. Det är bara två dagar.

Till helgen ska vi i alla fall ta en minisemester, en weekend i Umeå är inplanerad! Min fina Ann fyller fler år och det ska firas.. Allt började med ett sms med inbjudan om fika och äntligen så slutade jag se hinder och insåg att det inte alls är omöjligt att fara till Ume. Kanske om man bara ska fika, men boende ordnade sig fint, fikaerbjudande expanderade väldigt. Så det ska dels bli skönt att få komma iväg och sen underbart att få träffa Ann igen! Det var länge sen nu..

På fredag är dessutom de två halvfartskurser vi läst sjukt länge nu äntligen slut. Mediespråk och redigering har varit helt okej, men den andra, Medier, kultur och samhälle är något av de värsta. Ingenting har jag lärt mig, tror jag. Inte på lektionerna i alla fall, för de har varit virriga... Hemtentan, som vi hade i förra veckan, ja, jag vet inte hur det gick. På den skulle E vara en fin bokstav, bara så jag kan lägga det bakom mig. Men det får jag inte veta förrän efter julafton..
Men nu ska det sovas så jag orkar göra något produktivt av morgondagen!
Glöm nu inte att kika på Sundsvalls Nya Tidning!!