fredag, januari 21, 2011

Offentlighetsuttag it is

Efter fulla kursens slit med lagparagrafer och tillämpningar hit och dit får vi äntligen belöningen. Journalistikens grunder är underbar. Äntligen praktiskt arbete och information om sånt som man kan tillämpa dagligen.
Vi har övat mycket ingresser och skrivit ett antal artiklar nu. Tidigare i veckan pratade jag med en naturist, bara en sån sak!
I dag gjorde jag mitt första riktiga offentlighetsuttag. Det var häftigt. Allting gick bra, jag fick de handlingar jag ville ha, fast en är det lite sekretess, lite tippex här och där. Men jag fick ut brevet.
Extra roligt var att registratorn hade en av förra kursens böcker liggande på skrivbordet, Sekretess! av Irja Hed. Undra just om våra kära lärare har något med det att göra. De har tidigare sagt att de haft lite problem med att få ut offentliga handlingar.
Nu ska jag bara bestämma mig om det är om Stöde eller John Bauer som ska bli omskrivna.. På Favi fanns inga intressanta handlingar, eller snarare knappt några handlingar överhuvudtaget... Det var väl så där tre stycken från det nya året...
Men nu är det helg och jag ska försöka att inte tänka allt för mycket på det, kanske läsa lite..
I morgon bär det av till vackra sommarstugan för lite takskottning och sen övernattning hos mormor.

fredag, januari 14, 2011

Kan jag tillräckligt?

Sen sist har det som vanligt hänt en hel del. Men det finns ingen anledning att gå igenom allt, intalar jag mig själv för att överhuvudtaget kunna börja skriva igen.
Jag har i alla fall kommit tillbaka till Sundsvall, för nästan två veckor sen. Sen har jag hunnit åka iväg en gång till, över förra helgen. Återigen behövde macken mig och jag for tillbaka till Sollefteå.
Men nu är jag i Sundsvall och planerar att stanna här ett bra tag framöver.
När vi kom, efter första gången, var bilen proppfull, mycket tackvare Tux stora bur, men våra nya julklappar gjorde sitt de med. Framför allt min åkmadrass och riskokaren var stora saker. Vilket efter otaliga vändor fram och tillbaka mellan bil och lägenhet resulterade i en full hall. Observera min super bärabara dator med extern skärm till höger (den svarta klunsen)...
Ett nytt återupplivningsförsök har också ägt rum, skärmen som det tog nästan två veckor att få ville ändå inte fungera. Så nu ligger den ute på tradera igen, du känner ingen som är i behov av en 14,1" skärm? Eller kanske ännu bättre, någon som säljer en skärm som passar min dumma dator?
Jag skyller också på min dator att jag fick stressa ihop tre uppslag till dagspress-redigeringskursen och skynda mig skriva om Freivalds och Muhammedkarikatyrerna. Det gick väl så där med båda grejerna, men jag tror jag klarar mig. Samma sak tror jag om tentan imorgon, det är nog en av anledningarna att jag inte känner mig så sugen på att plugga mer. Sen gör nog de 50 sidor per jag jag ägnat hela julen åt sitt också. Det känns som om jag läst tillräckligt. Frågan är bara om jag lärt mig tillräckligt.. För att klara mig i vardagslivet som journalist tror jag att jag har det, hoppas bara att det duger för att klara tentan med.
Det återstår att se.

Imorgon kväll blir det i alla fall utgång, antingen för att fira tentan eller glömma den. Eller kanske bara för att ha roligt med vännerna. Nä, nu ska jag fortsätta jakten på en ny dataskärm eller kanske gå igenom lite mer anteckningar och powerpointar i min ensamhet. (Gustav har lämnat mig i helgen för bondgården.)